Biomassa

Biomassa staat in voor 80% van de  groene stroom in Vlaanderen. In 2008 werd namelijk 1.581 miljoen kWh van de totale 2.005 miljoen kWh groene elektriciteit uit biomassa opgewekt. Dit is genoeg energie om ongeveer 450.000 gezinnen van stroom te voorzien. Wat is biomassa nu juist?

De Europese raad gebruikt volgende definitie : “Biomassa is de biologisch afbreekbare fractie van producten, afvalstoffen en residuen van de landbouw (met inbegrip van plantaardige en dierlijke stoffen), de bosbouw en aanverwante bedrijfstakken, alsmede de biologisch afbreekbare fractie van industrieel en gemeentelijk afval.”

Hoe gaat biomassa nu groene stroom leveren of m.a.w. hoe gaan ze de CO2 uitstoot verminderen.

Zoals iedereen wel weet doen alle planten aan fotosynthese. Hierbij nemen ze CO2 en H2O op en zetten dit om in biomassa en O2. Wanneer we deze biomassa nu gaan verbranden komt er weer CO2 vrij. Als deze CO2 dan weer word opgenomen door nieuwe planten, hebben we een gesloten cyclus waarbij dat er netto  geen CO2 uitstoot is.

Hierboven ziet u een simpele voorstelling van zo een gesloten cyclus, ook wel korte koolstofcyclus genoemd. We willen hierbij opmerken dat vandaag de dag biomassa niet enkel rechtstreeks verbrand wordt er zijn namelijk verschillende conversietechnieken beschikbaar voor biomassa alvorens we deze verbranden.

Zoals u kan zien in het schema kunnen we de biomassa omzetten van een vaste vorm naar een gas of vloeistof.  Dit zorgt ervoor dat we verschillende technologieën kunnen gebruiken voor de verbranding zelf, elk met hun eigen rendement en toepassing. Voor een motor van een auto is het bijvoorbeeld beter om een vloeistof te hebben zoals bv ethanol, terwijl we voor de opwekking van elektrische stroom met een gas-en stoomturbine een gas nodig hebben.

Aangezien biomassa een zeer ruim begrip is en er verschillende toepassingen zijn,  zullen we hier niet alles kunnen aanhalen. Als u meer informatie wil kan u altijd volgende PDF downloaden of een bezoekje brengen aan de site van ODE.

http://ode.be/images/stories/Brochures/bim3_vaste_biomassa.pdf

http://www.ode.be/

Plaats een reactie